THEODOROS ZAFEIROPOULOS / HOMELAND
GR   EN
Η εγκατάσταση HomeLand αποτελεί εκθεσιακή παράθεση μίας συλλογής δειγμάτων χώματος (Land), το οποίο μεταφέρουν/προσφέρουν ένα πλήθος συμμετεχόντων από χώρους που θεωρούν ως χώρο καταγωγής/πατρίδα (Home). Τα δείγματα χώματος, μέσω της πανάρχαιας τεχνικής υγρής σύνθλιψης (ramming), πακτώνονται (molding) και εγκιβωτίζονται (casting) ως μόνιμα εκθέματα στις εσοχές (φατνώματα) του τοίχου που χωρίζει το συγκρότημα του Goethe-Institut Thessaloniki από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης.
“Κεντρικός στόχος του έργου είναι η επαφή διάφορων κοινωνικών ομάδων με την αρχέγονη και συμβολική υλικότητα του χώματος”
Κεντρικός στόχος του έργου είναι η επαφή διάφορων κοινωνικών ομάδων με την αρχέγονη και συμβολική υλικότητα του χώματος (εδάφους), η γνωριμία και εργαστηριακή εμπειρία με την διαδικασία χύτευσης και εκμάγευσης και, συνάμα, η κατασκευή ενός διαδυκτιακού χώρου που φιλοξενεί τα σχετικά στοιχεία λειτουργώντας ως πανανθρώπινος διαδραστικός δίαυλος επικοινωνίας (portal). Το έργο αποτελεί πρόσκληση επιστροφής στην ιδέα της «γενέθλιας γης» ως μια διαφορετική εκδοχή της Αρκαδίας ως τόπου ηρεμίας και γαλήνης, και επανόδου στο αρχέγονο. Αυτή η πρόκληση διαλόγου γύρω από την γεωγραφική και γεωλογική ιστορικότητα (affective geography), διαμέσου της συγκρότησης μιας διεθνούς εμβέλειας δειγματοληψίας, αναδεικνύει τη συμβολική αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με τη μνήμη του τόπου (ανθρωπογεωγραφία). Το έργο, ως πολυεπίπεδο σταυροδρόμι πραγματικών και νοερών συναντήσεων, αποτελεί γέω-κοινωνικοπολιτική συνεύρεση και στοχεύει να αποστάξει τη μεταφυσική νοηματική του χώματος και να την μεταγγίσει από την ιδεολογική θεμελίωση της βιοθεωρίας του πλήθους σε πρακτική του καθημερινού ανθρώπινου βίου.
Σε οπτικό επίπεδο, οι ετερογενείς χρωματικές αποχρώσεις του χώματος, όπως συμπυκνώνεται στα φατνώματα του τοίχου, συνθέτει ένα γιγάντιο ψηφιδωτό γήινων αποχρώσεων με αναφορές στην βυζαντινή παράδοση της Θεσσαλονίκης. Η μεταμόρφωση του «τοίχου» σε εδαφολογικό χάρτη χρησιμοποιείται ως όχημα ανάμεσα στη μεταφυσική του «αναθήματος» και τη φυσική «θνητή» υλική υπόσταση, ανάμεσα στο πνευματικό και το υλικό. Η αρχειακή δραστηριότητα δεν προτίθεται να κατασκευάσει μνημείο κοινής θέασης στον εξωτερικό χώρο, αλλά μια βιωματικά πολυεπίπεδη αισθητική εμπειρία. Αποτελεί ταυτόχρονα και εργαλειοθήκη για έρευνα (κοινωνιολογική, εθνογραφική, ανθρωπολογική, γεωλογική), καθώς η οργάνωση ενός μηχανισμού επικοινωνίας και πρόσκλησης συμμετοχής προς συνεργάτες του Goethe-Institut Thessaloniki, πολίτες, οργανισμούς και το ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης θα ενεργοποιήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο σχετικά με την ταυτότητα, προέλευση και καταγωγή της δωρεάς. Ο τοίχος σταματά να είναι ένα τυφλό όριο και γίνεται portal - μια πύλη, πόρτα στον κόσμο. Τα 4600 δείγματα που θα συγκεντρωθούν από τους συμμετέχοντες, σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό ηλεκτρονικό υλικό, αποτελούν ένα πρωτότυπο υλικό μετά-αντικείμενο που προσφέρει ανοιχτό πεδίο για μετέπειτα έρευνα σε πολλούς τομείς των ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών.

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
Νοέμβριος 2015
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona, Βαρκελώνη – Ισπανία. (2000-2001). Αποφοίτησε με άριστα από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004-2006). Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis και Αλέξανδρος Ωνάσης (2007-2009). Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε Ιδρύματα και Ινστιτούτα, όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Άρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα. Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο “Errors Allowed” στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014 συμμετείχε στην Μπιενάλε Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Zει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.
www.theodoroszafeiropoulos.com
artecitya
Το ARTECITYA είναι μια συνεργασία 9 πολιτιστικών φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία και Ελλάδα). Το πρόγραμμα εισάγει καλλιτέχνες και δημιουργούς από διαφορετικούς τομείς στην διαδικασία επανασχεδιασμού των πόλεων, τοποθετώντας στο κέντρο τον πολίτη και με βασικό προσανατολισμό την δημιουργικότητα. Προτεραιότητά μας είναι η διαμόρφωση μιας νέας προσέγγισης στην έννοια της αστικής ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και το διεθνές πλαίσιο.
To Goethe-Institut Thessaloniki σχεδιάζει το πρόγραμμά του για το Artecitya, σε συνεργασία με την ArtBOX.gr. Για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, οι δύο φορείς δημιουργούν το ARTECITYA AGENCY*, έναν μηχανισμό που φιλοδοξεί να γίνει μοχλός καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιχειρηματικής επινοητικότητας και καινοτομίας, αλλά και βήμα των δημιουργικών κατοίκων της πόλης. Το ARTECITYA AGENCY απευθύνεται σε καλλιτέχνες, designers, αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες, σχεδιάζοντας σε επίπεδο περιεχομένου και προωθώντας σε επίπεδο χρηματοδότησης και υλοποίησης, καλλιτεχνικά έργα και δράσεις που αποσκοπούν να αναπτύξουν και να εδραιώσουν την καθημερινή μας σχέση με την δημιουργική δραστηριότητα, ωθώντας μας τελικά να επαναδιαπραγματευθούμε την καθημερινή μας σχέση με την πόλη. Απώτερος σκοπός είναι να εξελιχθούν οι δράσεις αυτές σε παράγοντες ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε καινοτόμο κέντρο πολιτιστικής ανανέωσης διεθνώς.
Το ARTECITYA είναι μια συνεργασία 9 πολιτιστικών φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα εισάγει καλλιτέχνες και δημιουργούς από διαφορετικούς τομείς στην διαδικασία επανασχεδιασμού των πόλεων.
Στο πλαίσιο αυτό, Το Όνειρο του Γκαίτε (Goethe’s Dream) αποτελεί το πρώτο μεγάλου μεγέθους έργο του ARTECITYA AGENCY. Περιλαμβάνει τρία έργα – αναθέσεις στους εικαστικούς Γιώργο Γυπαράκη, Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο και Αλέξανδρο Ψυχούλη, με στόχο την διαμόρφωση-παρέμβαση στον υπαίθριο και σε βοηθητικούς χώρους του κτιριακού συγκροτήματος του Goethe-Institut Thessaloniki, σε συνεργασία με τον σύμβουλο επιμελητή Σωτήριο Μπαχτσετζή και τους αρχιτέκτονες PLAN EE – Μιχάλη Αθανασιάδη και Δρ. Thomas Greve.

* Η πρωτοβουλία υιοθετεί τον όρο Agency ως δυνατότητα ενός ατόμου ή μιας ομάδας / ενός φορέα, να συνδιαλλαγεί με τον κόσμο και να δράσει μέσα σ’ αυτόν ανεξάρτητα αλλά και σε σχέση και ως αντίδραση στους δομικούς περιορισμούς της κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το Agency γίνεται καταλύτης, έναυσμα, εφαλτήριο, εργαλείο χειραφέτησης.

www.artecitya.gr